ژل، فیلر یا بوتاکس؟ کدام بهتر است؟ کدام یک برای پوست و مشکلات پوستی شما مناسبتر است؟ کدام ماندگاری بیشتری دارد؟ تفاوت ژل و بوتاکس چیست؟ در این مقاله پاسخ تمام این سوالات و البته اطلاعات کاملی راجع به هر کدام از این روشها را خواهید یافت. به صورت کلی میتوان گفت تزریق بوتاکس برای از بین بردن چین و چروکهای عمیق پوست و خطوطی که در هنگام حرکت عضلات تشکیل میشوند و از فیلر برای چین و چروکهای سطحی و متوسط و چروکهای به اصطلاح ساکن استفاده میشود.
ژل و فیلر چیست؟
مادهی سازنده شاید اصلیترین ویژگی یک محصول پزشکی و زیبایی باشد که دیگر ویژگیها نیز به آن وابسته است. مادهی سازندهی اکثر انواع ژل و فیلر، پرکنندهای مانند هیالورونیک اسید است. این ماده به دلیل ساختار سلولی خاصی که دارد باعث پرکردن قسمتهای فرورفتهی پوست و از بین بردن چین و چروکها میشود.
هیالورونیک اسید به طور طبیعی در چشم، پوست و مفاصل ما وجود دارد و با اتصال به مولکولهای آب باعث رطوبت پوست میشود. این ماده در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی ضد پیری پوست مورد استفاده قرار میگیرد و به از بین بردن چین و چروکهای پوست کمک میکند و به دلیل ماهیتی که دارند باعث میشوند که مواد مورد نیاز پوست، بهتر جذب آن شوند. هیالورونیک اسید همچنین به التیام زخمها و تسکین درد مفاصل کمک میکند.
هیدروکسی لاپاتیت کلسیم، پلی آلکیلیمید، ژل شفاف و سازگار با بدن، پلی لاکتیک اسید (که تحریک کننده ساخت کلاژن در پوست است) و میکروسفرهای پلی متیل متاکریلات از دیگر مواد سازندهی ژل و فیلرها هستند.
مادهی دیگری هیدروکسی آپاتایت کلسیم است. این ماده باعث کاهش احتمال آلرژی نشان دادن به ژلها میشود. وجود این مواد باعث میشود تا ژل به مرور زمان در بدن جذب شود و به عنوان مادهای خارجی در بدن شناخته نشود. هیالورونیک اسید بین 6 تا 12 ماه و هیدوکسی آپاتایت بین 9 تا 15 ماه در بدن ماندگاری دارند.
علاوه بر اینها اکسیژن، هیدروژن و کربن نیز در ساختار ژل وجود دارند.
انواع ژل و فیلر
نوعی از ژلها هستند که به انوع پرکننده معروفاند و به سه دستهی کلی دائمی، موقت و نیمه موقت تقسیمبندی میشوند. مواد پرکننده با تزریق در قست چین و چروکهای پوستی، آن را پر میکنند و با افزایش حجم در قسمتهای مختلف بدن، باعث زیبایی و قرینگی آن میشوند.
در یک دسته بندی دیگر میتوان گفت ژلها به دو نوع طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند. نوعی از ژلها که به نوع طبیعی معروفاند مانند ژلهای حاوی کلسیم هیدروکسی آپاتیت هستند که از انواع ژلهای پرکننده (فیلر) به حساب میآید، زیرا که این ماده به صورت طبیعی در استخوان وجود دارد و یا ژلهای چربی ( در این روش از چربی بدن مراجعه کننده به عنوان یک فیلر طبیعی استفاده میشود.) و ژلهای کلاژن ساز از دیگر انواع این ژلها به حساب میآیند.
ژلهای مصنوعی نیز از انواع ژلهای پرکنندهای هستند که از موادی مانند پلیمر یا سیلیکون و … به وجود میآیند. برای مثال ژل پلیال لاکتیک اسید، یک فیلر مصنوعی از نوع نیمه موقت است. فیلرها معمولاً ماندگاری بیشتری نسبت به ژلها دارند و با توجه به نوع آنها میتوانند بین چند ماه تا چند سال و یا برای همیشه در پوست شما ماندگار شوند اما ژلها نیاز به تکرار و تجدید دارند تا بتوانند پوست شما را در حالت دلخواهتان نگه دارند.
کاربرد ژل و فیلر
ژلها از موادی ساخته شدهاند که قابلیت پرکنندگی چین و چروکها را دارند و یا با تحریک کلاژن سازی باعث افزایش حالت ارتجاعی پوست شده و چون حجم آب زیادی را در خود نگه میدارند. باعث هیدراته شدن پوست و طراوت و شادابی آن میشوند. البته نوع ژلی که انتخاب میکنید بسیار مهم است و کاربرد این ژل یا فیلر به نوع آن بستگی دارد ولی به طور کلی میتوان ویژگیهای گفته شده را از ژل یا فیلر انتظار داشت.
رفع چروک دور چشم، اصلاح فرم بینی با فیلر بینی، پر کردن لبهای نازک، حجم دادن به گونههای فرو رفته، از بین بردن گودی زیر چشم ( رووفیل فاین بهترین فیلر زیرچشم)، افزایش حجم لبها، درمان اسکار پوست، از بین بردن چین و چروکهایی که در نتیجهی از دست دادن کلاژن و خاصیت ارتجاعی پوست ایجاد میشوند، مانند چین و چروک اطراف لب یا گردن و زاویه سازی فک از جمله کاربردهای ژل و فیلر است.
سن مناسب برای تزریق ژل و فیلر
بهترین سن برای تزریق ژل، بین ۲۰ تا ۴۰ سالگی است. دلیل این موضوع توانایی ژل در از بین بردن چروکهای سطحی یا به اصطلاح چروکهای ساکن پوست است.
بوتاکس چیست؟
میتوان گفت در تمامی برندهای بوتاکس، ماده اصلی سازنده نوعی سم فلج کنندهی عضلات است که از این طریق باعث از بین رفتن چین و چروک پوست، مثلا در ناحیهی پیشانی میشود. این سم که از باکتریهای کلستریدیوم تولید میشود با روش کاری که دارد باعث میشود بوتاکس قابلیت ویژهای نیز برای درمان بعضی بیماریها پیدا کند. برای مثال مشکلات مربوط به تعریق و میگرن را میتوان با بوتاکس درمان کرد. و پیشنهاد ما بوتاکس مصپورت ایرانی برای افرادی است که در ایران زندگی می کنند.
کاربرد بوتاکس
بوتاکس میتواند با فلج کردن عضلاتتان آنها را در حالت استراحت قرار دهد و کاری کند که پوست شما صاف و جوان به نظر برسد. کاربرد بوتاکس در از بین بردن چین و چروکها مشابه با ژل و فیلر است و میتواند باعث از بین بردن خط خنده، خطوط روی گیشانی، خطور کمتر چشم و دیگر چین و چروکهای پوستی و همچنین لیف صورت در نواحی مانند ابرو شود. بوتاکس همچنین میتواند برای افرادی که در هنگام لبخند حجم زیادی از لثهشان پیدا میشود و به اصطلاح لبخند لثهای دارند نیز به موثر باشد.
از مشکلات دیگری که بوتاکس میتواند به درمان آنها کمک کند تعریق بیش از حد و میگرن است. بوتاکس این کار را با فلج کردن غضلات ناحیهی مورد نظر انجام میدهد.
با این حال بوتاکس روی و چین و چروکهای ناشی از افتادگی پوست و یا خطوطی که در حالت عادی روی صورت شما وجود دارند ( و نه چین و چروکی که هنگام خنده یا اخم بر روی پوستتان ظاهر میشود) اثری نخواهد داشت.
سن مناسب برای تزریق بوتاکس
سن مناسب تزریق بوتاکس از 20 آغاز میشود و از آنجایی که بوتاکس قابلیت از بین بردن چین و چروک عمقی پوست را دارد میتوان تا حدود 70 سالگی از این روش برای جوان سازی صورت استفاده کرد.
عوارض تزریق بوتاکس
از آنجایی که بوتاکس موجع به فلج شدن عضلات میشود حتما باید توسط فردی حاذق و ترجیحا پزشک متخصص پوست انجام شود. تزریق بوتاکس فیک یا انجام این عمل توسط افراد غیر متخصص ممکن است عوارض خطرناکی چون ضعف در بینایی یا مشکلات عضلانی و غیره در پی داشته باشد.
عوارض تزریق ژل و فیلر
مادهی موجود در اکثر ژلها هیالورونیک اسید است که به طور طبیعی در بدن ما وجود دارد پس منطقی به نظر میرسد که نسبت به بوتاکس عارضه کمتری داشته باشد. قرمزی، ورم و کبودی از عوارضی هستند که بین ژل و بوتاکس مشترک هستند. عفونت و واکنشهای آلرژیک جزو عوارض نادر تزریق ژل هستند.
ماندگاری ژل و فیلر
ژل و فیلر انواع مختلفی دارند که بنابر نوع انتخابی شما میتوانند از حدود 6 ماه تا 5 سال ماندگاری داشته باشند و یا در انواع دائمی آنها میتوانند تا همیشه در بدنتان باقی بمانند.
ماندگاری بوتاکس
ماندگاری بوتاکس حداقل ۴ ماه و حداکثر یک سال است.
تزریق ژل یا بوتاکس برای چه افرادی مناسب نیست؟
تزریق بوتاکس و فیلر برای زنان باردار و شیرده مناسب نیست. اگرچه اطلاعات جامعی در این زمینه وجود ندارد اما از آنجایی که دوران بارداری زمانی است که تغییرات هورمونی به اوج خود میرسند و موجع به ورم بدن و صورت میشود بهتر است که در این دوران از هرگونه تزریق دوری کرد. زیرا ظاهر شما در آن دوران پایدار نیست و احتمال میرود تغییراتی که پس از تزریق در ظاهر شما ایجاد میشود نیز دستخوش این ناپایداری بشوند.
علاوه بر این افزایش گردش خون در دوران ممکن است باعث حرکت باکتری در موارد تزریق ژل و فیلر و یا سم در هنگام تزریق بوتاکس، در بدن شما بشود و علاوه بر خطر برای جنین سلامت خودتان را نیز تهدید میکند. البته ذکر این نکته حائز اهمیت است که این موارد تنها احتمالاتی است که سندی در تائید آنها وجود ندارد ببا این حال حتما پیش از هر اقدامی با پزشک خود مشورت کنید و هرگز اقدام به عملی خودسرانه در این دوران حساس نکنید.
افراد مبتلا به بیماریهای خاص و بیماریهای خود ایمنی چون لوپوس، برخی سرطانها و اماس، افرادی که دچار مشکلات پوستی هستند، یا به مواد خاصی حساسیت دارند و برای افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف میکنند مناسب نیست.
اگر درگیر مشکلات دیگری هستید همچنان با پزشک خود مشورت کنید و بعد اقدام به تزریق هر گونه ژل یا بوتاکس کنید. در کل لازم است بدانید این گونه تزریقهای برای افرادی که صعف سیستم ایمنی دارند توصیه نمیشود.
تفاوت بوتاکس و ژل
فرق بوتاکس و ژل در روش کار آنها است. اگر میخواهید چروکهای ساکن و سطحی پوستتان را از بین ببرید و یا به دنبال افزایش حجم در نقاطی از صورت خود هستید، تزریق ژل و اگر چروکهای عمیقی روی پوست خود دارید که در هنگام حرکن عضلات، مانند خندیدن و یا اخم کردن بر روی پوستتان ظاهر میشوند، تزریق بوتاکس میتواند گزینهی مناسبی جهت از بین بردن این فرورفتگیها باشد. در این زمینه مشورت با پزشک بهترین راه برای تصمیمگیری است. گاهی ممکن است پزشک شما بنابر نوع چروکهای متفاوتی که در پوست شما میبیند روشی ترکیبی از تزریق را برایتان پیشنهاد دهد.