ژل و فیلر کلماتی هستند که این روزها بسیار شنیده میشوند. اگر در گذشته برای ایجاد یک تغییر در ظاهر خود مجبور بودید که زیر تیغ جراحی بروید، امروزه با وجود پیشرفتهایی که در حوزهی پزشکی ایجاد شده است، میتوانید تنها با چند تزریق ساده، تغییرات چشمگیری در ظاهرتان به وجود بیاورید. ما در این مقاله شما را با ماهیت فیلر و ژل، تفاوت و شباهتهای آنها و کابردشان آشنا میکنیم. تا بدانید که با توجه به کاربردی که به دنبال آن هستید، بهتر است از ژل استفاده کنید یا فیلر. بهتر است ابتدا با ژل و فیلر آشنا شویم.
ژل چیست؟
ژلهای تزریقی معمولا دارای موادی هستند که این مواد به طور طبیعی در بدن ما وجود دارند. از جمله این مواد هیالورونیک اسید است. این ماده به طور طبیعی در چشم، پوست و مفاصل ما وجود دارد و میتواند به مقدار زیادی آب را در خود جمع کند. به همین دلیل است که در بسیاری از محصولات ضد پیری پوست، این ماده وجود دارد. این اسید با اتصال به مولکولهای آب، پوست را مرطوب نگه میدارد و باعث افزایش انعطاف پذیری آن میشود. ژلها نیز به عنوان مادهای که حاوی این اسید هستند، برای مرطوب و نرم کردن پوست، از بین بردن چین و چروک و با توجه به نوع این ژل، برای تغییر شکل و زوایای بدن و صورت، استفاده میشوند.
هیالورونیک اسید همچنین به التیام زخمها و تسکین درد مفاصل کمک میکند.
مادهی دیگری هیدروکسی آپاتایت کلسیم است. این ماده باعث کاهش احتمال آلرژی نشان دادن به ژلها میشود. وجود این مواد باعث میشود تا ژل به مرور زمان در بدن جذب شود و به عنوان مادهای خارجی در بدن شناخته نشود. هیالورونیک اسید بین 6 تا 12 ماه و هیدوکسی آپاتایت بین 9 تا 15 ماه در بدن ماندگاری دارند.
علاوه بر اینها اکسیژن، هیدروژن و کربن نیز در ساختار ژل وجود دارند
ژلها در تولید مواد آرایشی و بهداشتی نیز مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل ماهیتی که دارند باعث میشوند که مواد مورد نیاز پوست، بهتر جذب آن شوند.
فیلر چیست؟
ژلها انوع مختلفی دارند که با توجه به نوع آنها، به صورت دائم و یا موقت مورد استفاده قرار میگیرند. فیلرها نوعی از ژلها هستند که به انوع پرکننده معروف هستند. مواد موجود در ژل و فیلر یکسان است اما در فیلرها، چینش متفاوت این مواد باعث سه بعدی شدن ملکولهای آن، جذب بیشتر آب و ماندگاری بیشتر فیلر میشوند.
این مواد پرکننده هماندطور که از اسمشان مشخص است، با تزریق در پوست فرورفتگی و چین و چروک های پوست را پر میکنند و با افزایش حجم در قسمتهای مختلف بدن، به زیبایی، جوانی و قرنگی آن کمک میکند و به چوست صورت و یا بدن ظاهر شادابتری میبخشد.
انواع فیلر
فیلرها نیز انواع مختلفی دارند که بر اساس ماندگاریشان به سه دستهی دائمی، نیمه دائمی و موقتی تقسیم بندی میشوند:
فیلرهای موقتی:
بین 3 تا 10 ماه ماندگاری دارند و ظاهر بسیار طبیعی به پوست شما میبخشند. این فیلرها توسط بدن جذب میشوند و شما برای حفظ ماندگاری ظاهر خود نیاز به تزریق مجدد دارید. فیلرهای موقتی به دلیل ویژگی و ماهیتشان برای از بین بردن چین و چروک سطحی پوست بسیار موثراند.
فیلرهای نیمه دائمی:
اگر چین و چروکهای عمیقتر و یا جای زخم فرورفتهای دارید، فیلرهای نیمه دائمی گزینهی مناسبتری برای شما هستند. محل تزریق این فیلرها بر خلاف فیلرهای موقتی که سطح پوست بود، لایهی عمیقتری از پوست است و به همین دلیل برای پر کردن فرورفتگیهای عمیقتر پیشنهاد میشود. همنچنی برای افزایش حجم و فرمدهی لب، چانه و گونه نیز مناسب است. این فیلرها میتوانند تا حدود 3 تا 4 سال نیز ماندگاری داشته باشند. غیلرهای نیمه دائمی همچنین محرک تولید کلاژن در بدن هستند.
فیلرهای دائمی:
از فیلرهای دائمی یا مصنوعی، برای پر کردن چین و چروکهای عمیق، اصلاح اسکار پوستی استفاده میکنند. .محل تزریق این فیلرها از دو نوع قبلی عمیقتر و درنتیجه تاثیر آن بر روی فرورفتگیهایی با عمق بیشتر است. مواد تشکیل دهندهی این فیلرها به گونهای است که بدن انسان آنزیمهای تجزیه کنندهی آن را ندارد در نتیجه هرگز نخواهد توانست که آن را جذب کند. اگر لبهای خیلی نازکی دارید، این فیلرها میتوانند به افزایش حجم لبهای شما کمک کنند.
تفاوت کاربرد ژل و فیلر
از آنجایی که فیلرها نوعی از انواع ژلها هستند، زمینهی مشترکی دارند. تنها لازم است با توجه به کاربردی که به دنبال آن هستید، یکی از این دو را انتخاب کنید.
- اگر به دنبال ایجاد تغیرات جزئی مانند از بین بردن چین و چروکهای ریز پوستتان هستید، فیلر میتواند انتخاب مناسبی باشد. اگر حجم لبتان مناسب است و به دنبال قرینه کردن با پوشاندن ایرادات جزئی در آن هستید و یا میخواهید افزایش حجم نسبتا کمی داشته باشید بهتر از از فیلر استفاده کنید. اما اگر لب باریکی دارید و دنبال تغییر بیشتری هستید و میخواهید حجم لب خود را به نسبت زیادی افزایش دهید، احتمالا ژل گزینهی مناسبتری برای شما است.
- اگر ناحیهی مورد نظرتان بزرگتر است و به حجم بیشتری از مواد احتیاج دارد، بهتر است از ژل به جای فیلر استفاده کنید.
- فیلرها به دلیل ساختاری که دارند بیشتر برای حجم دادن و ژل بیشتر برای نرم و مرطوب کردن پوست مورد استفاده قرار میگیرد. از فیلر میتوان برای از بین بردن چین و چروک، جای زخم و بخیه، از بین بردن گودی زیر چشم افزایش حجم لب و قرینه کردن فرورفتگی و برآمدگیهای صورت استفاده کرد. فیلر همچنین میتواند جاچزین بسیار مناسبی برای عملهای جراحی زیبایی باشد و ایرادات صورت از جمله ایرادت جزئی بینی شما را برطرف کند.
- فیلرها همچنین میتوانند باعث تحریک پوست برای کلاژن سازی بیشتر بشنود. این کاری است که ژل برای شما انجام نمیدهد. تزریق فیلر به پوست شما تنشی وارد میکند که منجر به تحریک کلاژن سازی در پوست و درنتیجه افزایش انعافپذیری آن میشود.
تفاوت ماندگاری ژل و فیلر
در مقایسهی ژل و فیلر بهتر است بدانیم که فیلرها معمولاً ماندگاری بیشتری دارند و با توجه به نوع فیلر مورد استفاده، و اینکه کدام یک از موارد دسته بندی سهگانهی فیلرها را استفاده کردهاید، میتوانند بین چند ماه تا چند سال مهمان پوست شما شوند و یا برای همیشه باقی بمانند. اما ژلها نیاز دارند که به طور مرتب تجدید شوند تا بتوانند پوست شما را در حالت دلخواهتان نگه دارند.
نوع ماده مصرفی | کاربرد | عوارض | حجم پیشنهادی مصرف | ماندگاری |
ژل | افزایش حجم در وسعت زیادی از صورت یا بدن – گونه گذاری – زاویه سازی صورت – مرطوب کردن و نرم کردن پوست – در محصولات آرایشی | تورم
درد کبودی |
وسعت و حجم زیاد |
کوتاه مدت باید تکرار شود
|
فیلر | از بین بردن چین و چروک صورت – از بین بردن گودی زیر چشم – قرینه سازی و افزایش حجم لب
|
مشابه است و تفاوت چندانی ندارد | وسعت و حجم کم با تغییرات جزئی |
طولانی بین چند ماه تا چند سال یا به صورت دائمی باقی میماند. |
به صورت کلی میتوان گفت تفاوت ژل و فیلر در کاربرد آنها است. اگر به دنبال تغییرات ماندگار هستید بهتر است که از فیلر استفاده کنید. اما اگر هدف شما شادابی، جوانی و طراوت به پوستتان است و یه میخواهید تا فرم اجزای صورت خود را به صورت زیادی تغییر دهید، بهتر است که از ژل به جای فیلر استفاده کنید.